luni, 14 decembrie 2009

Hannuka תש''ע

Hannuka , Sarbatoarea Luminilor,este anul acesta intre caf-dalet bekislev - beth betevet(11.12-19.12)
Spunand Hannuka ne gandim la sufganiot(gogosile), levivot(chiftelutele de cartof) si alte lucruri uleioase pe care fiecare gospodina le pregateste in bucatarie ei, devenind traditie de Hannuka.
Care este punctul comun si legatura cu Hannuka? Uleiul!! Sunt prajite in foarte mult ulei.
De Hannuka, tot ce se mananca ar trebui sa fie prajit in foarte mult ulei,in amintirea uleiul ce a creat minunea.

Forma,compozitia gogosilor,nu e atat de importanta, ci important este sa fie umplute cu dulce:gem, caramel, ciocolata,crema se poarta mai nou(evreii din Maroc nu le umplu insa le "ineaca" intr-un sirop tare dulce). Dulcele acela isi are semnificatia lui, caci in relele pe care uleiul le poate determina, mereu exista ceva bun, ceva dulce, iar noi avem nevoie de acel "dulce", fie ca e doar speranta.

Nu stiu daca cineva si-a pus vreodata intrebarea cum intr-o tara plina de maslini,lipseste tocmai uleiul de masline, astfel ca o canuta (cad catan) de ulei ce ajungea doar pentru o zi ajunge pentru opt- minunea de Hannuka.
Ei, in perioada asta din an, uleiul de masline e tocmai ceea ce lipseste, caci a cazut deja prima ploaie( de Rosh haShana sau cel mai tarziu de Sukot) iar maslinele ce au mai ramas prin copaci se strica , nemaiputandu-se face ulei din ele.

Hag Orim Sameah! Lumina in suflete si in case!

2 comentarii: