joi, 26 martie 2009

marți, 24 martie 2009

Luna Nisan

Saptamana aceasta, pe 26 martie seara, mai exact, incepe luna nisan, luna deosebit de importanta in calendarul iudaic, chiar mai importanta decat luna tishrei.
Desi in luna tishrei a aparut omul, luna nisan este luna eliberarii poporului evreu, luna Iesirii din Egipt.

HaZaL (Hahameinu Zihronam Livraha - Inteleptii Nostrii Binecuvantata fie-Le Amintirea) interpretand spusele Profetului Miha ,spuneau ca Salvarea viitoare va fi tot in luna nisan , ca si Iesirea din Egipt.

Numele de nisan seamana cu nithan ( mugure), si intr-adevar "mugurii au fost vazuti in tara si vremea priveghetorii a sosit si vocea porumbelului se aude in tara noastra", luna nisan este prima luna a primaverii ( aviv- alef bet iud bet), fapt pentru care este considerata luna dintai, tatal celorlalte luni ( av= tata iudbet 12 ).

Este o luna vesela, cu zile bune ( iamim tovim ), fapt pentru care in rugaciunile zilnice si in cea de Shabat nu se zice Tahnun( Shaharit si Minha), Av HaRahamim ( Mosaf Shabat ), Thidcatha (Shabat Minha), versetele ce incep cu Thedek leOlam (Judecata Ta e dreapta intotdeuna) ( Shabat Minha), de asemenea nu se spune Hesped ( discurs funerar).

In prima zi a lunii nisan (alef benisan) a fost terminat de cladit Templul din desert. In primele 12 zile ale lunii nisan fiecare sef de trib a dus jertfa la Templu. In a treisprezecea zi ( iud ghimel benisan )este Erev Pesah si Laila Seder. A paistrezecea zi ( iud dalet benisan )s-a stabilit de-a lungul generatiilor ca fiind ziua sacrificarii jertfei de Pesah.

Din a cinsprezecea zi a lunii(tet vav benisan )incep cele sapte zile de Pesah.A douazeci si doua zi a lunii ( caf ghimel be nisan )e Isru Hag (Sarbatoarea Isru ).

Inceputul lunii nisan e legat de pregatirile pentru Pesah, singura sarbatoarea din an la care regulile si obiceiurile nu se limiteaza la sarbatoarea in sine ,se intind si inainte si dupa sarbatoare.