luni, 8 septembrie 2008

Hodesh Elul

Luna Elul este luna dinainte de luna Tishrei, este Luna Milostiveniei si Scuzelor ( hodesh rahamim veslihot),Luna Intoarcerii la Crediinta ( hodesh hazara be ciuva ),este pregatirea pentru Zilelor Groaznice ( Iamim noraim), cele 10 zile intre Rosh haShana si Iom Kipur.

Elul este luna pregatitoare pentru judecata, fapt pentru care:

In fiecare dimineata( exceptand Shabat-ul),la sfarsitul rugaciunii, se sufla in shofar, ,pentru a ne aduce aminte de Rosh haShana.

Se adauga la rugaciune, de 2 ori pe zi ,capitolul "Lui David" ( le David). Ashkenazimii adauga la shaharit( rugaciunea de dimineata) si minha( rugaciunea de pranz), iar sfaradimii la shaharit si aravit ( rugaciunea de seara).

Se spun Slihot ( scuze) care sunt bucati de rugaciune, initial se spuneau dimineata, cu o jumatatea de ora inainte de rasarit . Sfaradimii spun slihot mai lungi, de la inceputul lunii elul pana la Iom Kipur, iar askenazimii de la Iesirea din Shabat , Shabatul inainte de Rosh haShana( trebuie sa fie insa minim 4 zile de slihot)pana la Iom Kipur.Slihot nu se spun insa de Shabat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu