joi, 16 aprilie 2009

Caf zain benisan ( a 27a zi a lunii nisan)

Caf zain benisan- 21.04.09- este stabilita de catre Parlament ca Ziua Comemorarii Victimelor Holocaustului si Ziua Comemorarii Eroismului.
Pe cafzain benisan s-a terminat lupta in Ghetoul din Varsovia, evreii demonstrand ca nu se lasa dusi in lagare , ca mieii la taiere, fara sa se opuna, fara sa lupte pentru viata lor.

Asara betevet( a 10a zi a lunii tevet), este ziua Cadishului general, iar aceasta zi (caf-zain benisan)vine ca o completare a acelei zile.
In Asara betevet, se comemora ziua inceperii asediului Ierusalimului de catre armata lui Nabucodonosor, regele Babilonului.

In zilele noastre ,zilei de asara betevet i s-a adaugat o semnificatie speciala, dupa creerea statului, Rabanutul Principal a stabilit aceasta zi ca Ziua Cadishului General, in amintirea celor decedati in timpul Holocaustului si nu se stie cand au murit.

Corelarea celor doua evenimente: Caderea Ierusalimului si Zi de Comemorare a Victimelor Holocaustului,semnifica speranta ca Holocaustul din Europa va pune capat suferintei poporului evreu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu