duminică, 24 mai 2009

Despre Sfirat haOmer

Pentru ca mai e un pic pana la Shavuot,sfarsitul Sfirat haOmer, m-am gandit sa va impartasesc una din explicatiile auzite de curand in legatura cu Sfirat haOmer, explicatie date de un elev de ieshiva.

Numaram crescator, adaugand o zi si nu descrescator ,caci cu fiecare zi ce trece suntem mai aproape de a 50 a zi, dar nu oricum, caci fiecare zi e deosebita, fiecare zi aduce ceva in plus. Asteptand atat de mult ultima zi , timpul trece foarte repede ,se numara zilele ce au fost.
Si Iacov a facut la fel, cand numara cei 7 ani de munca pana sa se casatoreasca cu Rahel, caci fiecare zi trecuta mai adauga ceva, cu fiecare zi era mai aproape de Rahel gandindu-se la asta timpul trece foarte repede. Cu fiecare zi ce trecea, evreii sunt mai aproape de momentul primirii Torei.

Ziua a50a , ziua de Shavuot, nu se numara. Exista 50 de lucruri (porti) impure care o data trecute , ar fi transformat poporul evreu intr-un popor oarecare, nemaifiind poporul ales. Cand au fost sclavi in Egipt, evreii au trecut 49 de porti,insa a 50a poarta, Poarta disperarii , nu caci speranta nu si-au pierdut-o.

In oglinda ,celor 50 de porti rele le corespund cele 50 de porti bune, a50-a poarta fiind vointa( vointa de a face ceva pentru Dumnezeu)a 50a zi este ziua in care vointa este maxima.
A50a zi este ziua vointei, a bucurie si a credintei, e mult prea importanta pentru a fi numarata.

2 comentarii:

  1. stima.
    de ce nu mai scrieti? eu cred ca avem mare nevoie sa ne cunoastem.
    toate cele bune.

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut,
    Timpul nu intotdeuna imi permite sa fac ce vreau, se imparte intre atatea lucruri si persoane incat rar mai ajung pe blog.Nu il uit, asa ca in rarele momente de respiro ma intorc aici.
    Hag Sameah !

    RăspundețiȘtergere