miercuri, 2 aprilie 2008

Despre Shabat

Se spune ca " Nu evreii au pazit Shabatul, ci Shabatul i-a pazit pe evrei"...si pe buna dreptate.

Nu poti uite repede cine esti, nu-ti poti ignora radacinile cand vine cea de a saptea zi, cea mai minunata dintre toate.

Intre apus (shhia ) - cand inca mai e lumina afara- si iesirea stelelor ( tzet a cohavim) - cand e deja intuneric - exista o perioada de timp de 15-20 de minute ( bein ashmahot) .

Shabatul incepe la iesirea stelelor, dar ca siguranta , aprinderea lumanarilor se face in cele 15-20 de minute de dinainte. Intai se vor aprinde lumanarile si abia apoi se va spune rugaciune ( lumanarile simbolizand intrarea Shabatului ).

Cate bordeie, atatea obiceiuri : numarul de lumanari aprinse variaza. Lumanarile sunt aprinse in general de femei, dar in cazul in care aceasta nu se afla in casa( calatorie, spital, sotul vaduv ) lumanarile pot fi aprinse si de barbati.

O fata necasatorita va aprinde o singura lumanare, o femeie casatorita doua lumanari cel putin.
Sunt femei ce aprind cele 2 lumanari de Shabat plus o lumanare pentru fiecare copil, sau cate o lumanare in plus pentru copii- baieti si o lumanare in plus pentru copii-fete.

Numarul de lumanari aprinse depinde si de numarul de Shabaturi in care ai uitat sa aprinzi lumanari. Pentru fiecare Shabat uitat se va aprinde cate o lumanare in plus in fiecare Shabat pana la sfarsitul vietii.

Indelednicirile interzise de Shabat sunt , in general, cele ce tin de creare ( melaha mahshevet) si au la baza cele 39 de activitati (avot melaha) legate de construirea Templului in desert ( Mishkan) dintre care : 11 indeledniciri pentru a face paine, 13 indeledniciri pentru a face un material, 9 indeledniciri pentru a scrie pe piele ( claf), 6 indeledniciri pentru a face o casa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu