luni, 7 aprilie 2008

Pesah

Pesah-ul , sarbatoarea Iesirii evreilor din Egipt, este una dintre cele mai importante sarbatori iudaice. Numele sau vine de la "pasah" = Dumnezeu a sarit peste casele evreilor ( se refera la ultima dintre plagile cazute peste Egipt).

Sarbatoarea este cunoscuta si sub numele de : Hag haHerut( Sarbatoarea Libertatii),Hag haAviv ( Sarbatoarea Primaverii) sau Hag haMatzot( Sarbatoarea Matzoturilor)(matza fiind acea "pasca" facuta doar din apa si faina,a carei "proces de productie" e obligatoriu sa nu dureze mai mult de 18 minute- din momentul in care se pregateste aluatul si pana e scos din cuptor).

Obiceiuri de Pesah :

In a-13-a zi a lunii Nisan ( anul asta pe 18 aprilie, noaptea dinainte de Laila Seder), exista obiceiul ca la lumina lumanarii sa se caute hametz in casa .( cu multe zile inainte gospodinele au curatat fiecare coltisor , orice firimitura de hametz a disparut din casa), si ca sa nu fie o cautare in zadar, copii nazdravani arunca pe jos bucati, firimituri, de hametz.

In a-14-a zi a lunii Nisan ( anul acestea pe 19 aprilie ), de dimineata se arde hametzul care mai exista in casa, se spune rugaciunea pentru hametz( pentru cel ce nu l-ai gasit dar care se poate afla in casa), si din acel moment nu se mai mananca hametz( ora 11:00), dar nici matzot pana la Laila Seder.

Pentru ca anul acesta a-14-a zi a lunii Nisan pica de Shabat,si pentru ca e interzis a se aprinde focul de Shabat, firimiturile de hametz gasite se vor arunca...in wc.

Hag Sameah!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu